Lichen planus

Lichen planus i munnen

CLICK HERE TO SEE LARGER VIEWLichen planus i munnen oftast drabbar insidan av kinderna, tandkött och tunga. Oral lichen planus är svårare att behandla och vanligtvis varar längre än planus hud lavar. Lyckligtvis flesta fall av lichen planus i munnen orsaka minimala problem. Ungefär en tredjedel av alla människor som har oral lichen planus också ha planus hud lavar. Kvinnor kan också ha lichen planus av vaginala området.

Oral lichen planus visas vanligtvis som fläckar av fina vita prickar och linjer. Dessa förändringar brukar inte orsaka symptom. Tandläkare under rutinkontroller hitta dem ofta. Svårare former av oral lichen planus kan orsaka smärtsamma sår och sår i munnen.
 
Ofta kan en biopsi av drabbade vävnaden behövs för att bekräfta en diagnos av lichen planus. Ibland biopsier finns flera behövs vid olika tillfällen, tillsammans med blodprover. Det är vanligt att en svampinfektion vara närvarande med lichen planus. I dessa fall svampinfektion är det behandlade vanligtvis först. Behandlingen förbättrar ofta lichen planus. Det har förekommit fall av lichen planus som allergiska reaktioner till guld och kvicksilver i dentala material, men de är sällsynta.

När lichen planus är mycket svår, särskilt om undersidan av tungan, det finns en något ökad risk att utveckla cancer i munhålan. Om detta är närvarande, undvika användning av alkohol och tobak, vilket också ökar risken. Schema besök till tandläkaren och tentor för munhålecancer minst två gånger om året.
 
NU hade jag tydligen fått denna skiten i munnen igen.
Skall till Oral medicin på Östra sjukhuset på måndag
för utredning.
ps.Det är inte min mun på bilden,så
mycket går inte min mun att öppna.
Min mun kan kanske öppnas en 10 del
av munnen på bilden tyvärr.ds



Postat av: Gökboet

Syrran har snackat nå't om att hon har 'Lichen' i munhålan (tandläkardiagnos) och nu vet jag mer än henne i detta ämne!

Tack för informationen och Lycka Till med framtida operationer Mette!

2011-01-05 @ 14:01:52
URL: http://wwwgokboet.blogspot.com




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: