Amatörfotografen

Javisst man är en glad amatör i fotografering.Herregud var mycket man skall tänka på när man tar en bild.Fast konstigt,nu börjar jag se på bilder på ett helt nytt sätt.
Igår var det dax för fotokurs två.Jag hade med mig 10 bilder som jag valt ut.Dessa visades på storskärm och vi gick tillsammans igenom dem.Det var likadant för de övriga tre deltagarna.Egentligen skall vi vara 5,men en av deltagarna,har varit sjuk bägge gångerna.Så tråkigt för honom,för utbildningen är ju inte gratis precis,så missa något tillfälle vill man ju inte gärna.
Till nästa gång är det att läsa i kompendiet,samt ta 100 bilder utomhus.Naturbilder är det som gäller nu,så då får man ju lufta kameran.
Idag var jag ute i solen med hundarna.Vi gick en lång härlig promenad,men kameran var hemma. Viile inte ta med mig den fina kameran,då det är oländigt och bitvis isigt där jag gick.Jag hoppas på fler bra fototillfällen i helgen.


Snart torsdag igen

Nu har vi fått sån där isgata igen.Det är inte det roligaste precis men med nya isdubbar funkar det bättre.Så den lilla snö som vi fick i förra veckan är puts väck.Jag bara väntar på torsdagar nu och fotokurs.
I övrigt verkar jag fått lite skivkramp.
Men jag återkommer.


Läxa

Håller oxå på med min läxa i foto.Vi fick som uppgift att ta 100 fotografier varav vi skall ta med oss 10 till nästa kurstillfälle.Vi skall fota människor och djur.Det jag har att tillgå som objekt är maken,Olle och Otto.Av de foton jag tagit har merparten blivit suddiga.Sedan hittade jag en gammal "blixt" i källaren samt en bra fotoväska.Det är ingen blixt,säger maken,utan en  typ av extern lampa för fotografering.Den fungerar,men när jag tände den,så rök det och luktade bränt.Den har legat i källeren i hur många år som helst.Den är nog från 1970 talet.
När jag fyller 60 år önskar jag mig,ett trebenstativ,ett nytt objektiv,samt en fotoryggsäck.Det är vad jag kommit på hitills,men jag har ju 6 månader på mig att komma på mer.


Hemvirkat

Nu har jag virkat en korg med bullar till Elvira så hon har att bjuda på inne på sitt rum.


Snö

Nu har vi fått lite snö.Inte mer än 10 cm och blött är det men ändå.Nu när det bara är en vecka kvar av februari då kom snön.Konstigt men så har det ju varit de senaste åren.

Jo,jag var ju hos Emma,min tandläkare i tisdags.
Inga nya hål i tänderna men en plomb hade gått sönder.
Sedan behövde jag en tid till tandhygienisten och så skall Emma tänka på hur man kan lösa det med tuggförmågan på höger sida.Vänster sida går inte att fixa utan käkben i underkäken,såklart.J
ag skulle bli väldigt glad över att kunna tugga på en sida.Det skulle jag vara fullt nöjd med.Då skulle matproblemet nog vara löst.
Det där med svalget och svälgproblemen har blivit lite bättre de senaste dagarna.
Så det var nog förkylningen som gjorde så att det stoppade upp.
Minst ett till besök till tandläkaren blir det.
Men det bästa av allt höll jag nästan på att glömma.
Det var GRATIS.
Helt underbart för pengar finns det inte hur mycket som helst.
Man förlorar mycket pengar då man är sjukskriven,skall gudarna veta.
Och så kostar läkarbesök 900 kronor året.
Medicin 1800 kronor till högskyddet träder in och 1900 kronor innan högskyddet för resor till vårdgivare träder in.
Plus kostnader för specialkosten.
Mycket pengar blir det,trots allt.


Sabina

Ni som är inne och läser min blogg.
Nu vill jag passa på att tipsa om en annan blogg.
Sabinas kamp.
Gå in och läs om Sabinas kamp som jag länkat till.
Sabina är en ung småbarns-mamma som för en väldigt tuff kamp mot cancer.
Cancer drabbar många människor varje dag,men Sabina är unik.
Jag har aldrig mött en människa som jag beundrat så mycket som jag beundrar Sabina.
Hon är en verklig kämpe.
Hon ser positivt på det mesta.
Trots allt jävulusiskt som hon just nu går igenom.
Sabina är ett sant föredöme
När man läser hennes blogg blir man djupt berörd.
Jag lovar.


Fotokursen

Igår kväll drog den äntligen igång.Vi var fyra deltagare.Vi skall vara fem,men en deltagare var sjuk.Varje kurstillfälle är 2½ timme.Men oj va fort tiden gick.Det är bara så kul,men väldigt mycket att lära sig.Till nästa gång har vi läxa att ta hundra blider och välja ut 10 som vi tar med oss till kursen.Jag längtar redan till torsdag.
Förkylningen har blivit mycket bättre.Jag fixade till en egen hostmedicin av vanlig sådan där jag blandade i lite morfinpulver.Fast det är nog inte så bra,för jag blev snurrig i huvudet av den,så jag fick färdigblandad av läkaren på VC igår.Det är kanske lite riskabelt att göra egna blandningar.Fast hostan försvann,så effektiv var den.



Behov av förklaring

Tydligen behövs en förklaring av ett ord.GiftkobrorDet ordet använde jag i förra inlägget..För det första vill jag säga att jag tycker väldigt mycket om ormar.Jag älskar nämligen samtliga kräldjur.I hela mitt liv har jag varit väldigt fasionerad av kräldjur.
Jag har som sagt 6 underbara barnbarn.4 av dessa är är ganska stora. De ligger i ett spann på 12-15 år.Sedan har jag fått två små tjejer.Dom är 6 månader och 2 snart 3 år.Elvira fyller 3 i april.Hon går på dagis några timmar om dagen,för att få möjligheten att träffa jämnåriga och för att inte tappa kontakten med dagis och allt vad det innebär.Barn som går på dagis har väldigt mycket närkontakt med varandra och därmed sprids all smitta lättare.Dessutom är de ju små och har kanske lättare att få infektioner då de inte byggt upp ett fullgott immunförsvar.Sedan är det så att som farmor till dessa små godisar är det stört omöjligt att inte krama och pussa på dem.Man har mycket mer närkontakt med  dessa små godsakerna än med tonåringarna,Samtidigt som det finns ett behov av närkontakt av andra orsaker än rent själviska.Kan man inte gå själv måste man bäras och kan man inte torka sig själv efter toalettbesök så behöver man hjälp.Föl jaktigen har man närmare kontakt med dem och därför större risk att smittas av någon förkylning,eller sånt om barnet har det eller är bärare av något. En bekant till oss,som också har barnbarn,sa vid ett tillfälle,att han blivit smittad av sina "giftkobror"och det lät så roligt,så det brukar vi nu säga,för skoj skull,om vi åker på något.Fast därmed inte sagt att det är någon av mina små älsklingar som smittade oss denna gång.Och om så var fallet,så var det ändå värt det.För barnbarn är det allra bästa som finns på denna jord.Jag ÄLSKAR samtliga mina underbara barnbarn.Jag är så lyckligt lottad som fått så många barnbarn att älska.


Sötnosarna



Östra Sjukhuset

Idag var det Östra sjukhuset som gällde.Träffade "min tandläkare",hon som upptäckte min cancer i januari 2006.Jag har varit hennes patient  sedan hon blev utexaminerad   tandläkare för 15 år sedan.Då hade hon ett vikariat här i Skepplanda.Sedan hade hon en tjänst i Lilla Edet,Göteborg och sedan i Landvetter.Jag har hängt efter.Det var så viktigt för mig att få behålla henne som min tandläkare,så jag sa-Jag tänker följa efter dig,bara du inte flyttar så långt som till Korpilobilo.
Nu arbetar hon som tur är på Oral medicin på Östra sjukhuset och är specialiserad på såna som mig.Snacka om att ha det bra.
Efter Östra åkte jag till mina små söta"giftkobror".Fick överlämnat mina stickade saker och bullar till Elvira.Sedan fikade Elvira och jag i hennes rosa rum.
Fick lite dundermedicin av Anna.Den skall John och jag ta till natten för hostan.Det är en sån medicin som är på recept och innehåller morfin.Om den hjälper ringer jag vårdcentralen i morgon.


Adrenalinchock

Massa hosta på nätterna är inte så himla kul det heller.Vaknade klockan 5 och kunde inte sova för denna jäkla hosta.Har proppat i mig massor av medicin så jag är så ruskigt pigg.Är det nått "uppåtchack" i Echinagard eller?
Iallafall så är jag så pigg,så det blev 100 bullar bakade och en sjal till Elvira,plus lite virkade rosor,promenad med hundarna,dammsugning mm,mm.
Precis nu satte jag i halsen igen.Skit,skit.Och jag som varit så försiktig.Bara ätit flytande i snart tre dygn,men det är säkert bara förkylningen som ställer till det.


Piggare idag

Fortfarande förkyld och hostig,men mkt piggare än igår.Nu har jag druckit och ätit ikapp mig.
Här kommer mina senaste stickningar.Sjal till Frida och Anna och så tofflor till Elvira.



Alla hjärtans dag

Jag vill ge ett hjärta till mina bloggläsare.


10 timmar och 15 minuter

Så länge höll stoppet på innan det släppte klockan 22.30 i går kväll.
Det var ju underbart,men gud va trött jag var ,och fortfarnade är.
Jag är helt matt idag.
Men vila,nej det vill jag inte.
Emme och jag var ute med hundarna innan jag körde henne och Totte till Lödöse.
Sen har jag stickat tofflor till Elvira och nu håller jag på med att virka två rosa rosor att sy på.
Hoppas att Elvira kommer att tycka att de är fina.
Jag är så glad att jag kan dricka igen,men äta fast mat,det vågar jag inte  mig på idag.
Jag måste vila matstrupen ,lite innan jag gör ett försök.
Jag köpte 10 rosor till mig själv på Alla hjärtans dag och så plockade jag lite blåbärsris och satte i.
Det blev fint,tycker jag.
Om några timmar skall jag kolla på del två av Melodifestivalen.
Hoppas att det är med lite bättre låtar denna gång.


Stopp,stopp,stopp...............

9 timmar senare och det är fortfarande stopp i halsen.Ringde ÖNH men där var ju stängt.Dom öppnar i morgon klockan 9.Man får bara hålla ut.Det värsta är ju att jag inte fått i mig vatten ens,så jag är såväl törstig,som hungrig.
Jäkla skitfredag.

Jag fick ett så gulligt kort från Elvira.


Fredag den trettonde

Jag var övermodig och fick för mig att äta Heinz vita bönor i tomatsås  och lite stekt bacon.Det skulle jag aldrig gjort,för nu är det bom stopp i halsen.Det var himla länge sedan jag hade ett sånt långt "stopp".Nu har jag ju ingen peg längre. och får vare sig ner eller upp något.Nu har stoppet varat ett par timmar,men om det inte ger sig får jag åka in akut till Sahlgrenska.Och där blir man väl sittande hela kvällen och natten.Man kan ju inte vara utan vätska hur länge som helst.Jag skall visst inte vänta så mycket längre än 12 timmar.Och snart kommer Emme och Totte för att övernatta.Min vanliga otur.
Typiskt men så är det ju fredag den trettonde i dag.


Bilbesiktning mm

Då jag börjar få "lappsjuka"av att bara gå hemma så valde jag att åka med maken på bilbesiktning idag,trots att bilen skulle besiktigas klockan 9.
Jag vaknade kl 6 av mig själv,men klockan var ställd på 6.50,då maken inte helt litar på att jag skall vakna i tid.
Vi var i Göteborg redan 8.30 och kom in på besiktningen 8.40 och var klara före klockan 9.Bilen fick ett blankt papper,inga anmärkningar alls.
Jag hade velat gå in på Plantaget som ligger vägg i vägg med bilbesikningen,men då de inte öppnade förrän klockan 10,,så vi åkte hemåt.Jag hade velat titta på fröer och plantor.
Min mobil ringde.Det var min arbetsgivare.GPS;en,bilradion och John ståjade på, så jag tror att Olle Frisk,arbetsgivarens representant, trodde nog att jag var på "stormen".Han hörde inte så mkt av mig men mer av GPS;en.Jag tyckte att det var pinsamt och skämdes.Jäkla tjatig kärring som talar om att vi måste lägga om rutt.Jag blir så nervös av hennes entoniga tjatande.Men John vill
gärna höra på henne.Kanske för att jag inte pratar så mkt.Kul för han att det inte är tyst i bilen.

Vi stannade i Nödinge och handlade. Inga fröer, men 10 röda rosor och en billig grön växt,bland mycket annat smått och gott.
När vi kom hem ringde en av Fridas arbetskamrater och undrade om vi skulle gå en sväng med hundarna.Jag var inte sen att säga ja till det.Vi gick väl en promenad på över 1 timme och hundarna fick leka av sig. Marita har en Springer spaniel som heter Agnes.Hon är 3½år, jättesöt och snäll..Agnes är nu Ottos nya kärlek.Jag tror att Olle blev lite svartis faktiskt.

Några bilder från bilbesiktningen och promenaden.
Det var den dan det.Mer spännande än andra dagar.



Länkar

Kolla gärna in på en site som jag länkar till.
Survivior movie.

Hittade den på Tims hemsida.
Här,bland annat,har jag kunnat hämta styrka.



Förkylning

Nu har jag fått den första förkylningen på 3 år.
Inte så att jag mår speciellt dåligt,bara att
jag hostar och är väldigt hes i halsen.
Så nu pratar jag sämre än nånsin,men men,
det går ju över.
Konstigt att jag hållit mig förkylningsfri så
väldigt länge,tänker jag bara.
Jag har  haft väldigt tur i hela tre år.
Alla runt mig har haft en
det ena och en det andra,men inte jag,
så nu är det min tur. Jag har ingen feber så
det är bara att vila stämbanden lite mer än
vanligt. Mina stämband blev sköra efter den
kraftiga strålningen.
Fast jag vet inte om det är förkylnng eller en släng
av influensan. Tog sprutan för 1 månad sedan,
men en släng kan man nog få ändå. John har oxå
en släng av något sånt. Vi har liknande symtom båda
två.


Mer gullungar

Hastigt och lustigt åkte vi hem till sonen med familj och då passade jag på att fota.


Visst var jag sjuk..............

Men så där himla dålig har jag väl aldrig varit.eller?
Hon,onkologen,sa att hon varit orolig för mig,förra året.
Konstigt.
Är det så att vara sjuk?
Andra märker det,men inte man själv?
Ok.
Jag vet att jag fick flera blodtranfusiomer.
Och såg en massa på tv.
Och låg på sal.
Själv.
Men det var inget konstigt.
Bara ok.
Men jag vet att jag varit sjuk,för nu vet jag hur det är att vara frisk.
Då är man inte trött jämt.
Inte så mkt tv längre o uppe tidigt o senare i säng.
Långa dagar.


Dockan skall få tofflor

  • Elvira som blev så ledsen när lillasyster fick tofflor,i lördags.
    Du skall oxå få tofflor lilla Elvis.
    Idag har farmor köpt garn till
    tofflor.
    Dessa kommer att bli röda,med en rosa ros på,tror jag.
    Hittade inte sånt rosa garn som jag ville ha.
    Sen postade jag en alla hjärtans grej till någon.
    Säger inte till vem.
    Nån hemlighet får man väl ha.

    Olle blev som vanligt fin efter klippningen idag.
    Han var överlycklig när vi åket iväg.
    Visserligen fick jag lyfta in han i bilen.
    Men sen blev han lite eftertänksam
    när vi väl kommit fram.
    Det var som han fick en flash back då vi kom in till
    Lady&Lufsen.
  • -Det här har jag varit med om förut.
  • -Det här är ingen höjdare.
    -Inte kul alls.
    -Vi åker hem matte!
    Men matte var obeveklig.
    Hon bara gick.
    Fast det gick så bra.
    Jag var så snäll,sa matte.
    Det var faktiskt bara en klippning och ett bad och 550 kronor.
    -That`s all.
  • Kram Olle
  • ps Har aldrig bloggat förut.ds




     


Mina tre söta dockor,Hottentotten o graven 7/2-2009



Frustrerande liksom..........

Ibland blir jag väldigt frustrerad när jag inte kan prata så bra och så fort som jag vill.
Hjärnan tror den kan, men inte munnen liksom.
Som när jag träffar människor och vill ingå

i samtalet.
Jag hinner inte med och upplever det som om det jag vill säga inte är så viktigt.

Det är det nog inte heller,men ändå.
Jag vill ju vara med i samtalet ändå,men istället för att

jobba på det detta,att få uppmäksamheten,så väljer jag att vara tyst.

Men jag fick sagt NEJ en gång idag.
Inte med ord ,men med en lapp,som jag skrev.

Jag orkar inte vara med på tuppslakt idag.
Jag hör ju fåglar som skriker för sitt liv i

mitt huvud hela tiden,
samt har fåglar som plockas levande,på min näthinna,
hela tiden. Man blir ju inte kvitt detta då man blir påmind
av tv4 varje reklamavbrott samt varje nyhetsprogram.
Men det är ju samtidigt skitbra för det måste ju bli slut på
detta djurplågeri. Bara att jag orkar inte föra dessa
stackars djurs talan,så att säga,men jag har
ju skrivit under protestlistan som finns på nätet.
Alltid något.
Så jag slapp vara med och fick gå promenad med hundarna istället.
Det blev både jag
och hundarna lyckligare av.



Stackars Totte

Tja Bloggen!

Otto här.Det var inte igår men nu kan jag inte hålla mig längre.
Totte o Frida kom idag och Totte hade skadat sig i tassen.
Fy sjutton va äckligt det var.
Blod överallt.
Fast riktigt så var det kanske inte när han kom,men han luktade blod iallafall.
Han hade bandage och luktade blod.
Jag tog det säkra före det osäkra och gick
och gömde mig,då de skulle lägga på nytt förband.
Fast konstigt nog togTotte det lugnt.
Han lät matte greja med tassen och sa inte ett knäpp.
Sen hade han en grön tass med en "plastpåse"på,när vi gick ut
och han haltade inte ens.
Totte är min hjälte nu.
Va modig han är.
Måste ta ett snack med honom och fråga hur han bär sig åt.

Kram Otto




Min extra navel

Nu är hålet efter pegen helt läkt och jag har fått en extra navel.
Distrikssköterskan sa att jag får vara lite noga med rengöring där,men
va då? Brukar man inte "rensa" i naveln?
Mycke goa mat har gjort sitt.
Nu har jag fått mage igen oxå.




Grått,grått.

Usch vilket tråkigt väder.
Det är bara grått,grått.
Läste sen på en blogg som jag följer,Sabinas kamp,att det inte var bra.
Jag blev så tagen av det inlägg som Sabina gjorde igår eftermiddag.
Vilken tortyr hon gått igenom,till vilken nytta.
Att gå igenom en sån behandling. Det var tufft.
Sedan hade hon på toppen av allt fått en hemsk kommentar.
Gud i himlen. Det finns människor till allt.
Men en positiv sak har jag läst på en blogg idag.
 En väldigt lycklig utgång för "finnjonna "och hennes  sambo.
De har fått en son efter jättelång kamp.
Stort grattis.


Världscancerdagen

Skriv ut Utskriftsversion (öppnas i nytt fönster) Notis , 2008-02-04

Världscancerdagen

Den 4 februari är utlyst till Världscancerdagen. Cancer är, näst efter hjärt-kärlsjukdomar, den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Syftet med dagen är att sprida information och utbyta kunskap för att genom ett förebyggande arbete kunna bekämpa cancer. De senaste årens forskning har lett till en ökad förståelse av hur cancer uppkommer - och därmed också till effektivare behandling av olika tumörer. Varje år insjuknar omkring 50 000 personer i Sverige i någon av de 200 olika cancersjukdomar som finns.

- Cancerforskningen har upptäckt flera nya principer för förebyggande åtgärder, som nya hälsokontrollsprogram eller bekämpning av cancerframkallande infektioner. Men det återstår mycket arbete med både grundforskning och translationell forskning innan vi kommer att kunna se effekterna i form av minskad cancersjuklighet, säger Joakim Dillner professor vid Lunds universitet som forskar kring virologi och molekylär epidemiologi.
 

Senaste fakta inom WHO-regionen


International Agency for Research on Cancer, IARC, har nyligen publicerat senaste fakta om cancersjukdomar inom WHO-regionen. IARC konstaterar att det har skett ett skifte från västvärlden till utvecklingsländerna när det gäller andel drabbade av cancersjukdomar. Förändrad livsstil, viktökning och ökad ålder för förstföderskor anges bland annat vara orsaken till ökningen.
 
IARC är ett centrum för internationell cancerepidemiologisk och cancertoxikologisk forskning, samt för cancerstatistik. Organisationen har sitt säte i Lyon i Frankrike. Sverige är representerat av Vetenskapsrådet i

Texten ovan är hämtad från Vetenskapsrådet.
Själv hade jag ingen aning om att det fanns
en världscancerdag förrän idag på morgonen.


Vackert väder

Nu har vi haft vackert väder i några dagar,så då har jag tagit långa stärkande promenader med hundarna.
Igår stannade jag till en stund och satte näsan mot solen,som faktiskt värmde riktigt skönt.
Och så syns det tydligt att dagarna blir längre nu.Så skönt att känna att vi går mot vår.
Fick ett mail  idag som talade om att fotoutbildningen börjar torsdagen den 19/2.Va kul det skall bli.
Måste iväg och köpa mera garn.



Mina senaste "alster"

Så här ser mina senste alster ut.
Två sjalar och ett par Lovvika.
Dessa har jag knåpat med i veckan som gick.


Lite bilder från Scandinavium


Emelina i den gröna hjälmen.


SIlver i GP-cupen

Det blev ett välförtjänt silver till tjejena i hockeyfinalen på Scandinavium igår.
Tjejernas målvakt,Johanna Forsberg (Foppa) från Nygård, gjorde en kämparinsats
och räddade massa målchanser för motståndarlaget.
Emme såg lite seg ut.Hon har en förkylning i kroppen,men hon var grym i tekningarna.
Jag tror hon vann samtliga där hon var med.
Ett stort grattis till silvret.

Måste bara nämna.I snart 40 år har jag haft körkort och bara varit inne i en alkoholkontroll innan jag fick cancer,vill säga.
Nu har jag varit inne i två kontrollar på några månader.Den senaste igår.Det tycker jag är så häftigt.
Har tagit detta som "en sport" ,att vägra blåsa.Ja,jag kan ju inte,men detta att säga det och sedan bara få åka.
Frida tycker det är så konstigt.Hon anser att de skulle ta in mig för blodprovstagning.Det får de gärna för mig.


Aldrig mer dun


Aldrig mer skall jag köpa något med dun i.

Inga duntäcken,dunkuddar,dunjackor.

Aldrig.Aldrig.

Inte efter att ha sett trailen till det

Uppdrag granskning som skall komma i tv 4

ikväll.Dom drar dun från levande djur minst fyra gånger

innan djuren slaktas.
Har aldrig hört att dun tas från levande

fåglar.
Jag i min dumhet trodde ju naturligtvis att djuren

var slaktade först.
Och detta skur i Ungern idag.
Trots att

det är förbjudet i EU så sker detta djurplågeri och dunprodukterna

sälj här i bl.s Sverige.
Fy fan säger jag bara.Hur hemska är vi människor

inte.