Världscancerdagen

Skriv ut Utskriftsversion (öppnas i nytt fönster) Notis , 2008-02-04

Världscancerdagen

Den 4 februari är utlyst till Världscancerdagen. Cancer är, näst efter hjärt-kärlsjukdomar, den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Syftet med dagen är att sprida information och utbyta kunskap för att genom ett förebyggande arbete kunna bekämpa cancer. De senaste årens forskning har lett till en ökad förståelse av hur cancer uppkommer - och därmed också till effektivare behandling av olika tumörer. Varje år insjuknar omkring 50 000 personer i Sverige i någon av de 200 olika cancersjukdomar som finns.

- Cancerforskningen har upptäckt flera nya principer för förebyggande åtgärder, som nya hälsokontrollsprogram eller bekämpning av cancerframkallande infektioner. Men det återstår mycket arbete med både grundforskning och translationell forskning innan vi kommer att kunna se effekterna i form av minskad cancersjuklighet, säger Joakim Dillner professor vid Lunds universitet som forskar kring virologi och molekylär epidemiologi.
 

Senaste fakta inom WHO-regionen


International Agency for Research on Cancer, IARC, har nyligen publicerat senaste fakta om cancersjukdomar inom WHO-regionen. IARC konstaterar att det har skett ett skifte från västvärlden till utvecklingsländerna när det gäller andel drabbade av cancersjukdomar. Förändrad livsstil, viktökning och ökad ålder för förstföderskor anges bland annat vara orsaken till ökningen.
 
IARC är ett centrum för internationell cancerepidemiologisk och cancertoxikologisk forskning, samt för cancerstatistik. Organisationen har sitt säte i Lyon i Frankrike. Sverige är representerat av Vetenskapsrådet i

Texten ovan är hämtad från Vetenskapsrådet.
Själv hade jag ingen aning om att det fanns
en världscancerdag förrän idag på morgonen.






Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: