Visst är det konstigt.........

Det måste anses konstigt att vissa kan skicka kommentare och andras inte går fram.
Jag årerkommer till detta om och om igen. Varför då?För att jag kan inte hitta något fel.
Ge inte upp "Bloggvänner".Försök igen.Jag väntar......................................
 
 Åse,min gamla kompis,som nu bor i Kanada.Kan inte du försöka?
  Och Anita och snygg-Uno?


Så kul det här var då

Det var ju jättekul att jobba med collage.
Här kommer en bild till.


Överraskning


Oj så glad man kan bli en mörk kväll i slutet på oktober.
Jag gick med hundarna som vanligt vid 18 tiden.Brukar gå ut till stora vägen då för att
hämta in posten.Daglig rutin som sagt,men posten brukar inte vara spännade på
nått sätt.Mest reklam och räkningar,men inte idag inte.Där låg ett litet brunt kuvert med
för mig okänd handskrift.Spännande!Jag kunde inte hejda mig utan rev upp brevet
direkt.Och där var ju en jättegullig hälsning från snygg-Uno och hans matte.Att man kan bli så glad för ett
brev.Tack Anita och Uno.Ni vet ju verkligen hur man kan göra för att pigga upp tillvaron
för mig en mörk och kulen kväll.
Än en gång tack.Kul att få vanlig post för engång skull.Vanligtvis är det Åse i Kanada
som skickar sånt.
 
  
 
En ängel med hjärta till Anita o Uno.


Halloween

Nu har jag gått in i en ny period.Nu börjar jag så smått komma på att jag kan göra lite collage i ett program.
Har just fått färdigt ett alldeles egenkomponerat födelsdagskort till Sebastian.Och så gjorde jag ett litet oansenligt
halloweenkort.Håll til godo.




que????????

Nu fattar jag nada.
Alltså ingenting.
Vissa menar att det går att kommenter, medans andra säger att det inte går.Jag har inte varit inne och grejat vid kommentatdelen överhuvudtaget.Om jag bara visste vad som gått fel så skulle jag återgärda det direkt för jag gillar kommentarerna som jag får.De ger bloggen liv.

Nu i dagarna är det 10 år sedan branden på Backaplan som tog 63 ungdomars liv och skadade 213.Gud vilket lidande många av dem haft. Och alla anhörigas lidande.Man minns detta som det vore igår.I arbetet träffade jag en kvinna som miste sin 13 åriga dotter i branden.Det var så hemskt.


Bra trots regn

Otto och jag hade det bra på lydnaden igår trots regnväder.Vi tränade jakttrigger,hundmöten,störningar med lös hund bland annat.Tacka vet jag bra regnkläder.Fast det regnade inte så himla mycket som på rallylydnaden men det var översvämningar runt om i kommunen.I samhället Nol  på Kärrvägen bildades en  300 m lång och 60 m bred insjö.Fast däromkring är det inte så ovanligt med översvämningar.När jag körde på 45:an igår såg jag regnsamlingar överallt.Tänkte att det är ganska bra att det regnar mycket just nu när dom bygger den nya vägen.Då måste dom ju se var det behövs dränering.Så att det blir bra från början.Men det kan man nog inte vara helt säker på.

Soldattorp


Glassgubben

Igår kväll satt Emelina och jag och gick igenom en massa foton.Då stötte vi på denna glada glassgubben som faktiskt fyller 15 år den 4/11.Det är inte klokt va tiden går fort.Är han inte bara helt oemotståndlig eller är det bara en mormor som tycker så?Är det så att det inte går att kommentera på bloggen?



Lovestory



Mellandag

Idag skulle det bli en mellandag,vad gäller väder.Igår var det jämngrått småsnålt och regnigt.Tyvärr skall det visst bli sådant väder i morgon.Det vill vi inte ha för då är det andra tillfället med vardagslydnad fortsättningskurs.Fy för den lede.Fast vi får väl se hur det blir,och njuta av den dag som är idag,och inte ta ut något i förskott.SMHI har haft fel förut.Fast nu har jag bra regnkläder men jag skulle behövt något till Otto.Han blir ju så himla blöt.En Lagotto blir blöt ända in på skinet och kan inte so, t.e.x Olle bara skaka av sig och så är det bra.Nej man kan krama väta ur Otto.Visst skakar han sig men det händer jag inget.Skall se om jag kan hitta något att sy en regnkappa till han.                                                                                                                                                           
                                                  


MUMS????????

För 10 minuter sedan levererade lantbrevbäraren mat  till mig,så jag har inga problem med att fundera ut vad jag skall ha till middag,inte.Här finns allt i en balanserad,näringsrik,nyttig kost.Skall bara få ner det i källaren oxå.



Röntgen och mer antibiotika

Har alldeles förträngt att jag var hos Odentologen igår.Först röntgen.Det var lite jobbigt för hon som tog plåtarna ville in i munnen med plåtar.Då började jag kvälja mig och hosta så det gick ju inte.Dessutom är det ju så himla trångt.Sa att trångt var det innan och bättre har det ju inte blivit.Fast det gick att lösa det oxå med en annan typ av röntgen.Sedan var det upp till käkkirurgerna på 8 våningen.Stygnen togs bort,men jag fick gå hem med bandage och inlagt recept på Heracillin 750 mg,2 tabletter om dagen.Hur länge?Det sa han aldrig.Burken innehåller 50 tabletter, så den räcker ju i 25 dagar då,fast jag skall tillbaka till Odentologen nästa onsdag.Och vilka tabletter sen.Ja det går ju att dela dem som tur är.Annars hade jag aldrig fått ner dem.Bara att svälja och se glad ut.Eller?Och så be en bön att dom inte fastnar på vägen.Amen.


Hona eller hane?

Lägger in några kort som jag var ute och tog i förmiddags.Sedan var det så att Unos matte inpirerade mig att fota mina hundar med huvudbonder viket gick så där.Olle kan acceptera att vi skojar lite med honom men Otto blev skitsur.Att jag dessutom drog hår i öronen och rengjorde dem,har inte gjort saken bättre.Otto är inte glad i mig idag  inte.Han är pissed rent ut sagt.



Bay the way.............

Vi har haft en katt gående runt på tomten i över en månad.Till att börja med noterade vi bara att det gick en katt på tomten emellanåt.Lite senare,för några veckor sedan,började John att ställa ut lite hundmat,Royal Canin Adult ,uppblandat med vatten,för att han tyckte synd om katten som var mager och tanig.
Nästa morgon var skålen tom.En dag såg vi att den låg uppe på veden i carporten.Frida och jag offrade en stor filt.Jag klättrade upp och la filten i en pulka som finns där.Efter det ligger denna katt nästan alltid i pulkan när vi kommer ut i carporten.Katten kan inte mjaua,men det öppnar munnen som om den skulle mjaua,men det kommer inte nått ljud.
Nu kan vi få ner katten genom att prata med den.Till och med klappa lite på den.Det är en röd långhårig katt med vitt i ansiktet.Att den gått ute länge kan man se genom de tovor som den har på sidorna.
Hur skall det gå för denna stackars katt till vinten?????????????Ska den bo där ute??????????
Jag köpte billigt kattfoder på Willys men katten verkar föredra Royal Canin.


Mångsysslare

Ungefär 25 hus finns idag längs Ryks gate.Antalet hus för 100 år sedan var i stort sett detsamma.Vissa mycket gamla hus har ersatts av nyare.Det var fattigt här på landet .Många härifrån emigrerade till Amerika så som folk gjorde i andra fattiga delar av Sverige.Nästan alla hade någon  i familjen eller släkten som emigrerat .

En stor skillnad mellan nu och förr var ju antalet barn som ingick i familjerna förståss.Det var rikt på barn här i Ryk  förr i tiden.

Befolkningen var till största delen bönder,men det var svårt att försörja sig enbart på jordbruk,så de flesta hade ytterligare ett yrke.Alebönderna var kända för sina snickeriarbeten och blev ofta anlitade. både som snikare och fyrbyggare.Anledningen anses vara att det  är skogsmarker här då som nu.Många  fick arbeta så långt bort som i Göteborg. och öarna runt omkring.Ofta kunde de de samåka med en hästskjuts och de hyrde sedan in sig hos någon.Eftersom man arbetade måndag-lördag så fick den kvarvarande familjen vara glad om karlarna hem på lördagskvällen,eller söndagmorgon.Vissa veckoslut stannde karlarna kvar i Göteborg och då kunde de ses ute och fingå på söndagen.En del ville vara lite finfolk då när tillfälle gavs och de var långt hemifrån.Familjerna hemma kunde inte vara säkra på att männen hade pengar med sig då de återkom.
Jordbruket sköttes under tiden av kvinnorna och barn.

Byn hade hantverkare av andra slag oxå.
Enligt K-E fanns här cykelreperatör,smed,rättare,hovslagare,
skomakare,jordmor,sömmerska,garvare,indelta soldater bl.a.Smeden tjänstgjorde även som tandläkare.Enligt sägen fanns det även sierskor och synska och de flesta kvinnor kände till var man kunde hitta medicinalväxter.Bärplockningen på hösten utgjorde även det ett tillskott till kassan.

Två affären fanns alldeles bredvid varandra nere vid korsningen Ryks gate-Sålandavägen.Utbudet var inte så stort då befolkning var i stort sett självförsörjande eller utbytte tjänster med varandra.Men i butiken såldes  bl.a kaffe,socker,salt och kryddor.,snus tobak och lite godis.Brännvinet gjorde man hemma på gården.Kaffet var dyrt så det användes i stort sett på på söndag efter gudstjänsten.I övrigt användes kaffesurrigat.
K-E berättade att då hans far var barn hade lanthandeln något som hette tomtebus.Enligt uppgift var det ett
lemonadpulver ev med bikarbonat.Detta tomtebrus fanns i några olika smaker och var ett slags pulver som skulle
 lösas i vatten,då blev det som kolsyrad dricka.Smen och en annan pojk kunde när de hade en slant gå ner till
lanthandeln och köpa tomtebrus.Sedan gick de till Dalakällan och hällde i hela påsen.
Då stod Dalakällan som en geiser och pojkana låg på mage och drack ur källan.Då hade de roligt.

När lanthandlare lades ner ersattes de av butiksbussar som stannade vid torget 2-3 gånger i veckan."Torget"ligger ungefär i mitten av Ryks gate. Där hade byalaget även rådslag.
Butiksbussarna fanns kvar ända till slutet på 1980 talet.Posten delades ut av lantbrevbärare och märkligt nog kanske,så görs det så fortfarande.Genom lantbrevbäraren kan samtliga post och bankärenden göras.I dag kan man till och med få hemkört sin medicin.Det är  väldigt behändigt med lantbrevbärare.Inga köer där inte.

Elektrisk ström fick man på 30-40 talet.Telefonen blev inte var mans  egendom förrän tidigast i slutet på 1950 -1960 talet.

Det är inte så enkelt att föreställa sig att Risveden var en underutvecklad obygd för mindre än 70-100 år sedan.
Tänk om människorna som levde här då skulle veta vilka hjälpmedel vi har idag med tv.datorer,mobiltelefoner,ipoder
micro ,bilar och allt annat tekniskt som vi tar för givet.


Ryks bäck

Ryks bäck rinner genom nästan hela Ryks gate.Bäcken var till stor betydelse för byborna förr.Ryks gate är cirka 2 km lång.Det fanns ett flertal små kvarnar längs bäcken bara  här på Ryks gate.Bäckens vatten användes till hushållningen.
En kallvattenskälla,Dalakällan,finns fortfarnade kvar.Ur denna hämtade man dricksvatten.Vattenkvaliteten är fortfarnade mycket god.Dalakällan har aldrig sinat och den fryser heller aldrig.Dalakällan är bara cirka 70 cm djup.
Bäcken är fiskrik,främst höstetid,då öringen och ålen går upp för att leka och detta var ett välkommet kosttillskott för bönnnerna.I bäcken sköljde man tvätten och skurare mattorna och barnen lekte och badade.Det kan väl hända att även de vuxna tog sig ett och annat dopp.Vattnet var viktigt för alla.Idag är bäcken mindre och inte viktig för andra än djuren.Hägern går fortfarnade kvar och fiskar men den är de enda som får göra det.Fiske i bäcken är inte längre tillåten,men badar gör barnen fortfarnade i bäcken ibland ,och  så hundarna förståss.Älg,rådjur,räv,grävling och andra djur  går ner på kvällarna för att dricka.
Öringynglen går tre år i bäcken innan de går ut i havet.Sedan kommer de åter om tre år för att leka.Ynglen kallas först nollor, ettor ,tvåor smållt  kallas de  det  år de går ut i havet.Då är de circa 10-15 cm.Några blir kvar i bäcken hela livet,stationära.Så visst är det fortfarande ett himla liv i bäcken.





Fortsättningskursen

Tja Bloggen,Otto här.

Måste bara skriva lite om fortsättningskursen i vardagslydnad som jag går på nu.
Matte har lite erfarenhet av brukshundsklubbens lydnad och det kan inte jämföras med denna kursen alls.Finns inget av den metodiken här inte.Inget dragande i kopplet eller nejade och fyande här inte.
Metodiken går ut på att negligera beteende som inte är önskvärt och belöna sådant som matte vill att jag skall göra.Och ni tror inte att det är sant va.Matte har på kursledarens önskemål med sig pannkaka,goda korvar och mamma scans köttbullar i massor.Och varenda gång som jag gör som jag skall så vankas det godig.Gissa om det är lätt att förstå vad som gillas av matte.Jag har bara en liten fundering.Hur blir det sen då?Eller kanske är livet alltid sånt att det blir godis om man gör som matte vill.Bara undrar?Men jag har egentligen inga som helst invändningar mot det här sättet att lära in grejer.Jag gillar det skarp.
Kram från en mätt och glad Otto

ps Frida har en hund oxå,förstås.Totte en Nova Scotia Duck Tolling Retriver.ds

Här är "smens"hus.Där växte K-E, och hans tre bröder och hans far och farfar upp.
Huset bebos nu av en ung familj med två barn.

På bilden ovanför våra bilar syns bland annat ett jöster.Jöster användes som fångsredskap då man fångade "laxöring"förr i tiden i bäcken.Öringen,går upp varje år vid tiden för älgjakten,för att leka.Öring var ett välkommet tillskott i hushållet förr.Folk år fisk till den milda grad att t.e.x K-E aldrig mer äter lax.


Det kostar..............

Det kostar pengar att ha djur.Frida har två bonnkatter,ett syskonpar,kastrerade och steriliserade,Selma och Nisse.De är väl runt 5 år,födda hemma hos Frida och hennes familj.Två jättegoa katter,men i förra veckan hade väl Selma varit i slagsmål.Frida upptäckte en stor inflammerad skada på Selmas svans.Selma måde inte alls bra och hade väldigt ont så det fick bli veterinären.Selma sövdes ner och svansen rengjordes och ett stort dränage syddes in.Dränet var nog 10 cm långt.Dessutom blev det ju antibiotikabehandling.Summa sumarum 1100 kronor.
I lördags skulle dränet bort och då fick Frida och jag ta hand om det.Vi har erfarenhet av sånt,då vi haft en hel del djur genom åren och så har vi egen erfarenhet av sjuk/sårvård.Ingen sak.Vi tog bort stygnen,blötte upp och vred lite i dränet.Sen drog jag.Selma sa inte ett pip.Hon verkade nöjd med behandlingen,eller så var hon upptagen med att lyssna på Otto som absolut ville in i huset.Den hunden får ju panik om han inte får vara med på allt.Det kan ju vara livsfarligt att inte vara nära matte.
Selma och Otto känner inte varandra så vi ville inte ha Otto inne under behandlingen.Vi ville ju skona Selma så mycket vi kunde.Hon skulle iallafall slippa ha Otto mitt uppe i behandlingen.Ja,ja bra blev det,men kameran låg tryggt i väskan.Det är bra att ha med sig kameran,men demensen gjorde väl sitt till att kameran inte kom fram så vi fick fota dränet innnan vi tog bort det.




Så där ja

Ja nu har designerplanerna fått vila några dagar.Inte för att jag inte ville eller inte hade lust,utan för att internet inte fungerat sedan i fredags.Och varför inte,undrar kanske någon.Jo jag felsökte på alla de sätt som jag kan.Sedan gav jag upp och ringde Telia.
-Ja,svarade operatören.
-Det verkar vara något fel med er uppkoppling.
-Jag skickar  en reperatör efter helgen.
Bra så,tänkte jag.
Men så kom jag på när jag var på första tillfället av lydnadskursen idag,att kanske jag skulle försöka iallafall.Jag kopplade bort den trådlösa routern och kopplade bara in modemet och då kom jag ut på nätet.Så det blir något fel mellan modemet och routern.Det får vi fixa i morgon.Köpa ny kabel och göra ett nytt försök.Tror att felet ligger där.
Men det är ett jäkla mekande det här med datorer,anser jag.
Igår fyllde Olle 11 år.
I fredags var jag och klippte honom.Anki,vår trimmare ville inte fortsätta trimma honom efter kastraktionen.Pälsen har en tendens att bli svårare att dra.Inte oss emot.Vi vill Olle allt väl  och han skall ju inte ställas ut.
Efter den där berättaraftonen har jag fått någna tankar.Jag tenderar att bli hemmablind så nu har jag fått ett lite annat perpektiv på mina närmaste omgivningar.
Kommer att försöka återge lite i taget om det som kom mig tillgodo i torsdag.
Men här kommer en bild på en nyklippt Olle och  en på Bohus fästning i Kungälv,som jag tog i torsdags.Det är i Kungälv som hundarnas trimmare finns.


Berättarafton

Sätter ut några bilder från berättaraftonen som jag var på igår.Vid ett senare tillfälle kommer jag att försöka återberätta vad som sades.Detta har jag inte tid att göra just nu då jag snart skall iväg med Olle som skall trimmas.
Det var en verkligt givande kväll.Karl-Erik Andresson är en verkligt god berättare med ett ypperligt minne.K-E är 80 år.
Tredje delen i deras triologi om Risveden har just i dagarna kommit ut så den passade jag på att köpa.Det skall bli spännande och inspirerande läsning.
Jag passade på att ta lite kort uppe på loftet i magasinet.Bygdnaderna tillhör Skepplanda hembygdsförening.Materialet har hittats eller skänkts av närboende.


Tack o lov

Va skönt att höra att man inte är ensam.Ibland tror jag att det bara är jag som är konstig,men så får jag höra att jag inte är ensam.Att det finns fler som snöar in på något och inte kan göra något annat under en så kallad  PERIOD.
Jo förresten visst gör jag annat.I kväll t.e.x skall jag på berättarkväll.En man som är barnfödd i trakten skall berätta om hur det var här förr i tiden.Berättaren heter Karl-Erik Andersson.Innan han gick i pension arbetade han som skogsvaktare här i Risveden.Hans stora intresse är bygden här.Karl-Erik har tillsammans med en annan man skrivit minst 2 böcker om Risveden.Så det skall bli mycket spännande att höra hans berättelse.Och muntlig berättartradition är en skön kvarleva från förr.Skall väl nämna att jag har ett stort intresse i historia överhuvudtaget.Anser att historien har mycket att lära oss.
Jag tar med mig anteckningsblocket och kameran och återkommer med redovisning.


Periodare

Det är jag,en periodare.Det spelar ingen roll vad det gäller.Handarbete,stickning t.e.x ,eller korsord,eller läsa.Just nu är det denna design som fångat mig.Men som tur är vet jag ju att det är en PERIOD....................en tar en annan PERIOD vid.Märkligt att jag inte kan hålla på med lite av varje så där lagom men icke.Och eftersom jag är så pass gammal som jag är så lär det väl inte gå över.Så här kommer jag att vara livet ut verkar det som.Ja,ja,det är väl bara att acceptera.Jag har ju iallafall lite självinsikt


Taggar

Älgarna demonsterar.Älgarna har fått nog.Älgarna vill ha frihet,här i sin egen skog.



En älgtjur

Jag talade med Rune,en granne,idag och han berättade att det var en älgtjur som sköts igår.
Den hade 2 taggar så den var väl några år.Det var nog den jag såg i slutet på juli.
              


Totalt fast

Aj,aj,jag har fastnat totalt i designerdjungeln.
Hela tiden försöker jag hitta sätt hur jag skall få min BLOGG som jag vill.
Det kommer att ta tid och det kommer att bli fel,men skam den som ger sig.
Det här har jag som sagt fastnat i  just nu.
Jag vill ha en personlig header och lite annan skrift bland annat.
Men att fastna så mycket att man inte har tid att skriva och leta bilder,
är kanske inte så käckt.Men om jag känner mig själv rätt så går anfallet
snart över,eller så blir jag hur bra som helst på bloggdesign.



PANG

Strax efter klockan 16 small det så nu har dom väl skjutit den älg som dom har lov att skjuta.Olle började skaka i vanlig ordning.
Idag har jag varit ute på designadinblogg.Där finns  mycket att lära sig om design ja.Har lärt mig att lägga in en klocka och datum idag.Alltid något.Mer skall det bli.


Bestemors pojkar

Och här kommer mina goa killar.


Tjejmaffian

Många barn på kalaset.Samtliga barnbarn var på plats.Kajsa-Stina hade verkligen förändrats sedan sist.Ändå är det inte mer än 1 månad sedan vi träffades.Hon bara är....................Tittar på en med  sina stora ögon.Väldigt godmodig.Verkar helnöjd med tillvaron.Och lilla Elvira,va stor hon har blivit,den lilla skrutten.Och så redig.
Eftersom vi var borta från hundarna hela lördagseftermiddagen och en god bit in på kvällen,så har dom  varit lite krävande,speciellt Otto.Han är lite bortskämd med det att vi oftast är hemma,eller har han med oss.Nu har vi tagit en lång härlig promenad så nu är han nöjd igen.Men igår kväll var han som ett plåster på mig och i morse väckte han mig genom att hoppa upp i sängen och med en tass rätt på pegen.Gissa om jag vaknade.Emelina har övernattat så Otto har haft henne att leka med oxå.Men att lämna hundarna ensamma 6 timmar det gillar jag inte,trots att de kunde gå ut om de ville.



15årskalas

Nu bär det iväg till Partille och 15årskalas.Då skall jag passa på att ta bilder på Cajsa-Stina.Hon är ju snart 2 månader.Sen hoppas jag kunna ta lite andra bilder på stora och små gäster.Återkommer med resultatet.


MNS

Hej!
Jag är med i en tävling på msn.se där man kan vinna den senaste Åke Edvardson boken! Var med du också!
Lycka till!
Till tävlingen: http://webq.msn.se/index.pl?c=53337366&iu=42672268



Lek i bäcken

Havsöringen har gått upp i  bäcken för att leka.Upptäckte en som försökte sig förbi i grunt vatten alldeles nedanför vägen.Det plaskade till alldeles väldigt.Omöjligt att missa sånt plaskande.Hägern promenerade lite längre upp i bäcken i jakt på småfisk.Det hände så mycket spännande när jag var ute så jag rent glömde av att  det faktiskt regnade.
För övrigt försöker jag göra min blogg mer personlig.Har hittat en blogg om design som jag läser.Förhoppningsvis kan även jag lära mig detta.Det är en så bra blogg´,mycket informativ,men det är lite komplicerat ännu. Så mycket att läsa och lära sig med ändringar i kodmallen o.s.v.Men vänta bara.Jag ger mig inte i första taget.


Nobelpriset 2008

"Kultureliten" har valt Jean-Marie Gustave Le Clézio,fransman, till 2008 års nobelpristagare.Har aldrig hört talas om honom.Jag tycker,och det är min högst privata åsikt,att det ofta är så där lite svårtillgängliga författare som vinner nobelpriset.Men det är väl inte meningen att en vanlig svenne skall känna till sådana stora författare.Rätta mig om jag har fel.Jag kommer inte att komma ihåg namnet än mindre kunna uttala det.En riktig tungvrickare för mig.
Jag får hålla mig till mina deckare okunnig som jag är.



Lite slö

Idag fick jag gå upp redan klockan 6.30 för att hinna till Sahlgrenska klockan 9.Skulle göra en mindre operation,Ta bort lite käkben och jämna till det så att det lilla hålet som finns kvar sedan senaste operationen kan läka igen.Så var det en skruv som glömts kvar under en tidigare operation.Båda sakerna åtgärdades under lokalbedövning.Skönt att slippa narkos.Maken var med ända in i operationsalen.Han ville vara med och det ville jag med.Han är tuff han.Om jag vore i hans ställe skulle jag valt att sitta i väntrummet och läsa.Men inte han inte.Det hela var över på 1 timme.Det är ju alltid lite förberedelser som tar tid först.
Efter var jag bedövad så jag fick inte igen vänster öga på ett par timmar.Sen var jag lite slö.Inte van att gå upp så tidigt.Men nu har bedövningen släppt och det är som vanligt igen.Inget ont bara lite öm.
Vi hade med oss 50 kanel och vaniljbullar till personalen på käkkirurgen.Tänkte att de skulle vara extra snäll  med mig om de fick lite gott fikabröd.Lite mutor är aldrig fel.Så gjorde alltid bönnerna förr ju.................................


13 oktober

Måndagen den 13 oktober börjar älgjakten här.Jag visste ju att det var den andra måndagen i oktober.Bra att vetagrej så man inte är ute i skogen med lös hund då.Vill ju inte att hundarna skall bli tagna för älg.Det vill inte vi människor heller.Tycker synd om älgarna men vet ju att man måste ha koll på älgstammen även om jag tycker att den decimerats betydligt på senare år.



Stora bokstäver




Jag letar efter inställningen för STÖRRE UTSKRIFTER för husse.
Matte har problen med skrivarutskrifterna så jag tänkte hjälpa till.


                                                                                                             
                                                                         



Rosa bandet

Hoppas att insamlingen till förmån för forskningen av bröstcancer slår alla rekord. Det är så himla många kvinnor som drabbas varje år
Cirka 7000 kvinnor drabbas varje år i Sverige.Även män kan drabbas av bröstcancer har jag fått lära mig..
Jag brukar köpa ett par band eller en fin brosch.
Man stödjer Cancerfondens insamling på olika sätt.Besök gärna cancerfondens hemsida http://www.cancerfonden.se/
eller googla på rosa bandet.


Piggelin

Som sagt,jag är väldigt pigg när det behövs,som idag,när vädret tillåter.
Kramisar från Otto

Matte bakade bullar på vetebullens dag.

Olles och mitt vattenhål.

Skogen nedanför vårt hus.


Wild kids hydda.


Va då trött



Jag är inte alls morgontrött.
Bara smart!
                                                
Vad är det för nytta av att gå upp om det
bara regnar.Lika bra att ligga kvar till det blir uppehåll.
Sen är det ju faktiskt så att när jag är vaken,
 då är jag verkligen VAKEN.
                                
Kram Otto
                                                                                                                                                                                                                                        


Höststorm

I natt har det varit en riktig höststorm.Upptäckte att nästan samtliga solrosor blåst omkull.
Nu har stormen bedarrat och det bara regnar.
Otto har varit vaken i natt under stormen så han tog sig en ordentlig sovmorgon och kom upp sist av samtliga idag.
Olle blev riktigt glad över att Otto äntligen gick upp.Då var klockan över 10 på förmiddagen.
Normalt brukar han vakna vid 8 tiden.Fast när vädret är som det är så är det väl lika bra att sova.Eller?

Igår fick jag ett stopp i halsen.Det var ett bra tag sedan sist.Jag åt lite köttsoppa.
Det var väl en liten köttbit som satte sig på tvären eller hamnade i någon liten "ficka",vem vet.
Iallafall varade det stoppet från 16 tiden till klockan 22.Det var himla jobbigt,för då kan jag vare sig få ner,eller upp något.
Tvärstopp.Då är det ändå bra att ha PEGEN för då går man ju förbi stoppet med vätska.

Jag provade att dricka vatten hela tiden men då bara spydde jag upp det.Vattnet stannar över stoppet och kommer bara upp.
Jag hoppas ju att få med mig stoppet oxå men igår gick det inte.
Men så helt plötsligt,lika fort som det kommer,så upphör det och man kan dricka igen.Underbart.
Det går ju alltid över.Det tar bara olika lång tid och igår tog det lång tid,tyckte jag.

Hundarna blir lite rädda när jag får ett sådant där "STOPP".
De undrar vad det är med matte.Hon spottar och fräser och spyr och har sig.
Och så tillbringar hon timmar på toaletten.Hon blir helt röd i ansiktet efter ansträngningen.Näsan och tårarna rinner.
Olle har väl blivit lite mer van med dess"STOPP"i halsen än Otto men ingen av hundarna är oberörda.
Fast det är väl lite svårt att vara helt oberörd så som hon bär sig åt när det händer.
Hon låter så konstigt inte alls som vanligt.Matte är ju normalt ganska tyst av sig.

Undrar om det är i morgon som älgjakten börjar här eller om det är nästa måndag?






































































































Nypon från Sverige och Finland

Först en bild från Teres i Finland sedan nypon från Sverige och ett höstkort från dagens promenad.


Ingen årstid slår hösten

Nej det finns ingen årstid som slår hösten när det gäller vackra färger och så det kan förändras från dag till dag.Jag älskar hösten och dess färger och dofter.Det är oftast skönt väder oxå och så är det mysigt att det är mörkt på kvällarna så man kan tända levande ljus.Hög mysfaktor.Det är bra att bo i ett land med årstider.


Fler underbara bilder från Finland.

Här kommer ett par underbara höstbilder till.Jag tror mig veta att de är tagna av Åses dotter Teres.Teres bor strax utanför Vasa i Finland så bilderna kommer nog däriifrån.
Tyvärr blev det bara en bild.