Hundarna

image195
Här springer hundarna med varsin pinne.Otto blev badad,kloklippt och rengjord i öronen igår.Allt för att han skall vara fin när jag är på sjukhuset.Han måste vara vacker för han skall till Klockarängen i morgon och visa upp sig.

 


Carl Larsson

image194
Så här blir jag nog liggande ett tag från och med tisdag.Jättetråkigt för mig som är så rörlig i vanllga fall.Det där IVA(intensivvårdsavdelning )ser jag verkligen inte fram emot.Jag var så rastlös sist jag låg där.Jobbigt att ligga där.Lampor mitt i fejan och massor av ljud.Vem kan sova så?


Namnlös

Den storm som pågår ute just nu är än så länge namnlös.Tydligen så är det norrmännen som namnger stormarna och det har dom inte gjort ännu.Kanske är denna storm lite för svag för att få ett namn.Den blev nämligen inte så kraftig som SMHI förutspått.Inga skador här hos oss denna gång.Grannens tak bestående av presening,på sidan mot oss, har gått sönder ,men det var ju inte oväntat.Hans blå presening har legat där i cirka 5 år och den var redan söndervittrad av väder och vind.Så att den nu flyger all världens väg var bara väntat.Nu kommer regnet in i huset igen så nu måste han väl laga på riktigt,kanske.


Lugnet före stormen

I natt skall det komma en ny storm.SMHI säger att den kan bli lika stark som "Gudrun"var.Fast den skulle gå över på ett par timmar.I dag är det lugnt.Takläggaren sa att det nog inte skulle göra något då det ligger papp på taket.Vi kan bara vänta och se vad som händer.


Ny storm på väg

Tyvärr är en ny storm i antågande sa dom på SMHI ikväll.Då får vi se om resten av taket blåser av eller om det håller.Idag har min yngsta bror och hans fästmö varit på besök.Det är ju alltid trevligt med besök.Hundarna hälsar först,och väldigt länge,sedan får vi människor hälsa.Olle käkade upp ett par hörlurar med mikrofon.Typiskt han.Jag trodde att han lagt av med de dumheterna,men icke sa Nicke.Fattar inte varför han gör så.Om han vill ha mer uppmärksamhet ,eller vad det är.Det kan ju inte vara så att han är sugen på plast.
Förr i tiden käkade han upp allt möjligt,men han har blivit bättre på äldre dar.Han hade en förkärlek till kepsar,glasögon och cerat.Det var inte så att vi pratade med Otto.Vi höll på med laptopen alla 4.Ja,ja det är bara att köpa nytt.Får åka ner och kolla på Netto i morgon och se om dom har kvar dom.


Snabba ryck

Här var det snabba ryck.Skadan är godkänd av försäkriningsbolaget och företaget som skall åtgärda har varit här och besiktigat.Nu skall det beställas ny plåt.Det kan ta ett litet tag innan den kommer.Tre plattor och taknocken måste bytas.Det händer saker fort vid dåligt väder,som sagt.
Vi har inte sett några andra skador ,vare sig här hos oss, eller runt omkring.Men gubbarna som var här från företaget sa att dom varit på två andra ställen i Skepplanda,så det var nog fler än vi som råkade illa ut.


Kav lugnt





image193

Nu är det kav lugnt ute igen.John har gjort skadeanmälan på taket och det skall höra av sig en firma som skall komma hit och laga taket.Allt måste ju ske snabbt för snart börjar det säkert regna eller eventuellt snöa och då måste ju taket vara tätt igen.Det händer saker i skogen skall jag lova.Det var ju en himla tur att inte någon var i vägen för den där stora takplåten när den slog ner på altanen.Om det varit någon där hade den blivit halshuggen och stendött.















Taket blåste av

Det kom en så kraftig stormvind, så en del av taket blåste av 17.45, idag.Vi hörde bara att det brakade till.Då vi gick ut och tittade hade en stor takplåt blåst av taket.Den blåste över till andra sidan och hamnade på altanen.Jag var skiträdd när jag var ute med hundarna ,men som tur var blåste det inte så mycket ,just då.Vinden skall visst mojna ,tillfälligt i allafall, i morgon.Bäst att hålla sig inomhus tills det mojnat då.
I morgon skall John ringa till försäkringsbolaget.Det får ju gå på villaförsäkringen när sådant händer.Jag såg inga nedfallna träd  när jag var ute. Jag var orolig för att få ett i huvudet. Hundarna var lite skraja oxå.Undrar hur det går med Jannes tak?Det är ju inte helt fräscht.Usch ja.Dessa stormar vad dom ställer till,och otrevligt är det.Inget kul.


Kuling

image192


Oj vad det blåser idag.Det blåser mycket till och med härinne hos oss.Vi brukar inte märka av blåst här om det inte blåser väldigt mycket,som idag. Därför har jag tillbringat dagen med att skapa ett hotmailkonto till min man så vi kan hålla kontakt via MNS då jag ligger inne på Sahlgrenska.Jag tar med mig min laptop så om jag mår bra så kanske jag är online.Bra va.............................
Fast så fort man mår så pass skickas man nog hem.Vi får se.Jag har nog problem med att prata ett tag.Det har jag ju nu oxå ,så bättre blir det nog inte på ett tag.Då kan det ju vara skönt att man kan skriva iallafall.


Citat

image191
"En smula hänsyn och lite omtanke om nästan betyder så ofantligt mycket"
I-or


Vilket väder alltså

image190
Den här trevalvsbron finns nere i Skepplanda.Fotot har inte jag tagit.Hittade det i något av det material jag hittat om den gamla vägen som funnits där i många hundratals år.Vägen förband Göteborg med bl.a Skara.Alldeles vid bron finns det gamla gästgiveriet kvar.Där kunde trötta och hungriga resenärer vila.


Titta på denna lille

image189
Den här lille killen är gjord av marsipan.Men jag skall bli farmor igen i augusti.Då skall mitt sjätte barnbarn komma till världen.Är det inte härligt.Det var min hemlighet.


Det var då det.

image188
Solen sken som bara den då vi var ute på vår dagliga promenad,men precis då vi var hemkomna igen ,så hade den försvunnit.Vi träffade nägra damer, som sa, att det skulle komma regn igen, redan i dag och det verkar inte bättre.Men vi njöt den stund som var.


SOLEN SKINER IDAG

image187
Solen skiner idag.Det var inte igår det.Jag har en stor hemlighet men jag vill inte skriva om det ännu.Det kommer sedan.


Våren då

image186
20:de Knut och julen dansas ut och jag längtar redan efter våren, så därför lägger jag ut dessa underbara blåsippor att njuta av ,för om tre månader är dom ju här och tre månder går ju ganska fort,eller?


Nedräkning

Nu börjar jag nedräkning inför operationen den 22/1.Jag börjar nog bli lite pirrig,tror jag.Antingen blir det värre eller så blir det bättre.Det är bara och vänta och se.
Idag såg jag solen ett ögonblick.Det var inte igår det.Det känns som det varit natten länge nu.


Gulliga tillsammans

image185
Här är två som har det skönt.En sån gullig katt skulle jag gärna vilja ha men olle gillar inte katter.Fast så skall man nog inte säga förresten.Han gillar dom så mycket att han inte kan låta dem vara ifred och det tror jag katter vill emellanåt,något som Olle saknar förståelse för.


Längtar efter sommaren

image184
Denna bild gör att jag längtar till sommaren.


Stor glädje när det kommer besök

image183
Vi blir alltid glada över besök. Speciellt kul är det ju när gästerna sitter på golvet och leker med oss.Maria är toppen för hon sitter aldrig på en stol,utan nästan hela tiden på golvet.Och så har hon ju med sig den underbara Yasmine.Hon luktar gott hon.Och så låter hon så gulligt.Vi gillar bäbisar.Synd bara att det är så blött ute för annars hade Maria nog kastar boll till oss,men vi får vänta till sommaren.


Alpackor

image182
Där Ottos syster Olivia bor finns bland annat de här fina Alpackorna.Jag visste inte ens att de hade sådan uppfödning här i Sverige.Adressen dit finns länkad på min blogg.Titta gärna in där för där finns en massa fina bilder på ännu fler Alpackor,katter,naturbilder samt Olivia,förstås.


Åses flod

image181

Idag fick jag några kort från min väninna Åse i Kanada.Hennes man har tagit några kort på deras flod som rinner nedanför huset.De har haft snö i flera veckor, men den har försvunnit på några varma dagar.Det kan man ju kalla flod det.Den brukar man kunna gå i under sommaren,men nu verkar den vara väldigt stor och strid.Det är en väldigt vacker bild,tycker jag.


Trytande inspiration

Just nu har jag ingen vidare inspiration att skriva.Detta väder gör mig mest trött och då vill jag helst ligga och läsa.Idag har det sannerligen regnat hela dagen.Och det har inte kommit lite regn heller.När vi var ute med hundarna,och vi väntade i det längsta,så stod regnet som spön i backen.Tur att man har bra kläder,men trevligt är det inte ute.Sedan är det så mörkt nu när man tagit bort all mysbelysning så det blir inga bra bilder vare sig inne eller ute.Dom blir ju för mörka,tycker jag.Nu inväntar jag skrivarinspiration och i mellantiden får det vara lite lugnt på den fronten.
Fast idag verkar bloggen funka bättre och bredbanduppkopplingen likaså.Alltid nåt.


Regn och rusk

Nu har vi regn och ruskväder igen.Precis som om det vore höst.Mörkt och grått.Det skall visst komma en massa nederbörd i form av regn sa dom på vädret i kväll. Idag har jag haft väldiga problem med att komma ut på bloggen.image180
Hade tänkt att lägga ut en bild som jag tog igår men det verkar inte gå.Jag gör ett nytt försök.Ja nu gick det visst men jag kan inte redigera texten som jag vill.


All snö borta

Så nu är all snö borta.Set är inte länge man för njuta av snö inte.Den bara kommer och ställer till med kaos i trafiken och när den sedan är bortskottad ,så blir det mildväder.Men det kanske kommer mera.Vem vet.Idag har jag inte någon större lust att skriva något.Men jag håller på att leta material så jag återkommer.Var så säker.
Måste bara skriva.
 I morse. jag skulle skaka en hundfilt och Otto var ute på altanen och nosade i sin egen lilla värld.Han blev så himla rädd när jag skakade filten så han skrek.John undrade om jag trampat på Otto men det hade jag ju inte.Bara skrämt honom.Fast det var inte bara det.Han skrek till precis som när han ramlade ner för trappan.Det tar tid för honom att komma över den händelsen.Det är helt klart.Men det är en avvägningsfråga.Att inte ömka honom för mycket ,samtidigt som man måste ta lite extra hänsyn,för han var ju med om en hemsk händelse.Hoppas att jag gör riktigt.


Julgransplundring

image179
Olle nytrimmad


Nu är den glada julen slut,slut,slut.
Julegranen kastas ut,ut,ut.
Men till nästa år igen
kommer han vår gode vän.
För det var ju roligt.

Nu på morgonen har jag så fått bort nästan allt julpynt.Det är inte lika roligt som att ta fram det.Men nu går vi mot ljusare tider.


Spetalsberget

Nu vet jag vad berget heter.Spetalsberget.Så var det ju. Min svärson informerade sin "demens light"drabbade svärmor.Tack för det.Idag har Olle blivit trimmas.I morgon skall jag fotografera honom så ni får se hur fin han blivit.


"Smens" Lasse.

Lasse blev väl inte mer än 35 år.Lasse var son nummer tre av fyra bröder, När han blev  vuxen valde han att bygga sig ett hus nära barndomshemmet i Ryk.Han fick  en tomt av sina föräldrar att bygga på.Lasse blev även pappa till sonen Tommy.Han hade väl ihop det med någon tjej, men förhållade fungerade inte av någon anledning,så Lasse blev ensamstående med sin lille son.Det var inte så vanligt på en tiden men Lasse var nog den som var mest lämpad.Men så hade de ju farmor alldeles i närheten som hjälpte till att ta hand om barnet.

Så en fin lördagkväll  gick Lasse och hans bror Börje och Börjes tjej upp till Iglekärr för att ta sig ett kvällsdopp.Det var en sådan där underbart skön sommarkväll, som det inte är så många av varje sommar.Eftersom det var lördagskväll hade bröderna stärkt sig med några groggar och öl.Det kanske inte är världens smartaste kombinationen om man skall bada så långt bortom all ära och redlighet.Det går inte att ta sig upp till tjärnen annat än till fots, med traktor, eller bandvagn.

Bröderna njöt av lördagskvällen och promenaden.Väl uppe vid i Iglekärr, hoppade de i det ljumma vattnet för att sedan sätta sig på stenen och titta på solnedgången.Det blev lite mer dricka och flera dopp.Lasse simmade ut på mitten av tjärnet och försvann under ytan.Börje trodde till att börja med att han bara dykt under ytan frivilligt, men Lasse kom aldrig upp igen.Inte en gång kom han upp till ytan igen,berättade Börje efteråt.

 Börje letade efter sin bror ett tag utan resultat. Det hade ju  varit så  dumdristigt det som det Lasse gjort. Men ibland så händer ju det som inte skall hända.En relativt ung människa drunknar efter intag av alkohol och i samband med bad.Det är ju lätt att överskatta sin egen förmåga efter alkoholförtärning.

På denna tiden,detta skedde i slutet på 1970 talet,fanns ju inga mobiltelefoner.Börje och hans tjej var ju tvugna att springa ner till hemmet och larma och det är väl nästan 2 kilometer, en väg.När sedan dykare och annan räddningspersonal väl kom upp till Iglekärr så var Lasses liv sedan länge släckt.

Dykare dök i ett par dar innan dom påträffade Lasses kropp.

Farmor tog sig an Tommy efter Lasses död.Var mamman fanns har jag ingen aning om.Men där fanns ju även de övriga tre bröderna som stöd till Tommy och hans farmor. 


Min lilla älskling

image178
Ytterligare en bild på min lilla älskling.Denna gång en närbild.


Vår lilla röda stuga i skogen

image177
Så här ser det ut runt vår lilla röda stuga i skogen idag söndagen den 6 januari 2008.Som synes har det kommit lite snö.Ingen vore gladare än hundarna och vi om den fick ligga kvar.Otto far runt som ett  yrväder i snön.Nu är det 0,4-, så än så länge är det ingen rist för att snöfallet skall övergå i regn.Men enligt SMHI skall det så göra.Hoppas att dom har fel.Det har dom ju haft tidigare.
Det blir lite trollskt ute när det är sådant här väder.Så lugnt och fridfullt.


Mer om Iglekärr

Igelkärr betyder litet tjärn har jag tagit reda på.Under tiden som jag letade på internet kom jag på att jag inte skrivit om Lasse.Lasse var född som son tre av fyra bröder av Valborg och smen.Smen kalldes pappan då han var smed till yrket.Som brukligt förr i tiden fanns arbetet ofta nära hemmet och smen hade sin smedja i närheten av huset.Valborg och hennnes man hade oxå ett litet lantbruk.På så sätt försörjde de sig.Och 4 pojkar fick de.Av dessa 4 är det bara en kvar i livet.Så jag tänkte skriva lite om Lasse och den plats där han dog,tämligen ung och då är det kanske inte så svårt att räkna ut att det var uppe vid Igelkärr.Men nu måste jag kolla hur det går i ishockeyfinalen,Sverige-Canada först, innan jag skriver mer.Det är spännade för det är förlängning nu.Sudden death.Nej,nej det blev Canada som vann.Men jag tycker att Sverige gjort en bra turnering i allafall.


Morgon i Risveden

image176
Vi bor alldeles där Risveden börjar i  söder.
Risveden är ett 20000 hektarsammanhängade skogsområde.Just nu håller jag på med att forska ute på nätet för att försöka hitta lite material om Iglekärr.Ännu har jag inte hittat något men jag har just startat upp.Min kompis i Canada gav mig inspiration om att påbörja lite efterforskning i ämnet.Så skall jag sätta mig ner och titta i en bok som vi har.Får se vad jag kan hitta på.


Utsikten över Göta älv

image175
Idag har Otto och jag varit i Lödöse och promenerat där.Vi var uppe på berget bakom Frida och Patriks hus.Jag kommer inte riktigt ihåg vad det heter, men det har något med spete att göra.Spete-spetälska,en sjukdom som var vanlig i Sverige under medeltiden.Jag får höra med Partik vad det hette.Vi var många på promenaden.Hela Fridas familj, utan Sebastian.Med var oxå en av mina bröder med familj.Det var kallt men skönt ändå.Otto är just nu jättetrött så han sover som en stock.Det brukar han inte göra vid denna tiden på dan.


Från din gamla kompis Mette

image174
Är vi inte jättesöta,Åse?Visst är labradorvalpar underbara.Min väninna gillar svarta labradorer,det vet jag för hon har haft tre och samtliga har blivit jättegamla.


Stugan

image173
Den här lilla stugan ligger uppe vid Iglekärr. Den är byggd av en lärare,Nilsson,som arbetade nere på skolan i Skepplanda för många år sedan.Han körde upp allt material till stugan med häst. Det har aldrig bott någon i stugan.Nilsson byggde den till att ha på sommaren och kanske till eleverna.Idag ägs stugan av döttrarna till läraren. Dessa är i 75 årsåldern idag.

Själv är ju Nilsson död sedan flera år.Han planterade också en röd näckros i Iglekärr.Denna blommar varje år men det brukar bara bli en blomma.I övrigt finns det ju vita och gula näckrosor.Det är ju lite märkligt att den röda inte spridit sig.Men den har ju överlevt.Tydligen,vad jag hört, finns den bara i en sjö i Tiveden och så uppe vid Iglekärr förstås.Men jag vet inte om detta är sant.

Vi brukar ofta gå hit upp.Mest på sommarhalvåret förstås.Förut var systrarna och deras män och barn här.De brukade gå upp och käka och festa lite några dagar varje sommar.Fast mig veterligen övernattade de aldrig.Där träffade vi på en av döttrarnas dotter, som var gift med en man som var lärare han oxå.Det äktenskapet slutade med en stor tragedi.Mannen mördade sin hustru. Han sköt henne med ett gevär.Kvar fanns två moderlösa barn.Mannen,som även var pappa till flickorna,hamnade på sluten psykiatisk vård.Den här mannen var vår sons klassföreståndare på högstadiet.Han var en duktig och omtyckt lärare.Varför han gjorde som han gjorde vet ingen.Inte vi iallafall.
Men man tänker ju alltid på detta när man är här uppe vid stugan.


Illustration av Elsa Beskow

image172
Berättelsen om hur Olle fick sitt namn

När vår hund Charlie blev överkörd 1997 var Sebastian,ett av våra barnbarn,nästan 4 år. Han hade alltid sett Charlie, som hunden hette, när han var här på besök. Sebastian såg att jag var ledsen och sa
-Var inte ledsen mormor.
Så sträckte han fram sin lilla hand med 20 kronor, och sa
-Du och Poffa skall köpa en ny hund
-En stor svart hund och han skall heta Olle.
-Olle i skogen gick.
Och därför heter vår mellanschnauser Olle.
Han är ganska så stor, men inte riktigt svart.
Mer salt och peppar.
Men Sebastian och vi blev mycket nöjda.
Nu räckte ju inte Tjugan riktigt till men det visste ju inte Sebastian.
Han trodde fullt och fast att han köpt en ny hund till Poppo och Poffa, som han kallade oss.


Illustration från Tomtar och troll. John Bauer

image171


Illustration från Tomtar och Troll av John Bauer

image170
Den här bilden tyckte jag väldigt mycket om som barn.Jag var för övrigt mycket fasinerad av John Bauer och hans Tomtar och Troll.


Otto och mitt ena ben

image169


Vintervy över Iglekärr

IglekärrIsen är bra någon cm tjock så den går inte att gå på.Det förstod även hundarna.Hur dom nu kan veta det?


Här kommer Otto skuttande

Hundarna och jag var på en långpromenad idag.Det var riktigt härligt.image167


God fortsättning på det nya året 2008

1/1-2008.Sätter in ett foto på mig själv som togs när jag var cirka 8 år.Kortet togs när jag var hemma och hälsade på min väninna Åse.Kortet är över 50 år gammalt så då kan ni ju räkna ut hur gammal jag är nu.Hi hi.image166


Det märktes nästan inte.

Det gick nästan inte att märkas på hundarna att det var nyårsafton igår.Bägge var lugna.Jag fattar inte vad som hänt med Olle.Inte en reaktion och ändå var vi ute ett par gånger.Jätteskönt för oss alla,inte minst för Olle själv.